Vergelding

Je kan geboren worden en denken dat je kan worden wie je bent. Maar dat is niet waar. Je wordt gedwongen om te worden wat anderen niet konden. Je mag niet trouw zijn aan jezelf. Je moet meelopen. Je moet vroeg opstaan. Je moet een keurig beroep uitvoeren. Je mag niets maken van je leven. Je wordt gedwongen een leven te leven dat het leven niet waard is. En jezegt dat. En je toont dat. En dan zeg je dat nog eens. En nog eens. En nog eens. Honderd keer, duizend keer opnieuw. Maar dat helpt niet. Ze luisteren niet. Je bent een misvormd spiegelbeeld voor hen. Je moet het beter doen dan zij, terwijl zij niet weten dat hun beter de slechter van een ander is.

Een man uit Rupelmonde, een klein dorp in het Waasland, zit in de buurt van de Scheldedijk te genieten van zijn vrije dag, wanneer hij via de radio vol ongeloof de eerste geruchten over een daad van de lafste soort hoort binnensijpelen. De aanval van een onbekende op een kinderdagverblijf zorgt ervoor dat hij, net als de hele omgeving, in geen tijd overtrokken raakt door een wirwar van ongeloof, angst en onmenselijk verdriet. En dan dwingt het toeval hem om zijn verantwoordelijkheid op te nemen…

Vergelding, het vierde toneelstuk van Yannick Van Puymbroeck, schetst in een eenheid van plaats en handeling een grauwe wereld van verliezers, een wereld waarin mensen gedwongen worden om zowel aan zichzelf als aan de anderen te denken, een wereld waarin elke daad verregaande consequenties in zich draagt. De rauwe, expliciete enscenering confronteert het publiek met de spiegel van de dystopische werkelijkheid. Een meedogenloze voorstelling.

Speeldata

10, 12, 14, 15 maart 2014
Theater De Waanzin, Gent