Het licht dat in uw duisternis blinkt

En als het Hem dan gelijk belieft om Zijn geschenk uit de hemel te laten vallen, dan kan ik het vanavond nog aan de familie vertellen, ik. Oh. Ik zou er alles voor geven om dat te mogen meemaken. Gelijk echt alles.

Het is 24 december in een onbestemd verleden. Naar jaarlijkse traditie vergadert de familie zich om samen het kerstfeest te vieren. Maar alles is anders deze keer. Vooral voor nieuwe gastvrouw Rachele. Zij poogt consequent ‘het goede’ te doen voor de wereld. Zo hoopt ze op karmische wijze het concrete geluk dat haar en haar liefhebbende echtgenoot David ontbeert, af te kopen. Haar betrachting verbrokkelt echter de heilige huizen van de familietraditie, maar voor de inwilliging van haar geluk heeft ze werkelijk alles over. Rachele vergeet echter dat louter God beschikt…

Het licht dat in uw duisternis blinkt is het zesde toneelstuk van schrijver en regisseur Yannick Van Puymbroeck. In een gepoëtiseerd Vlaams idioom verhaalt het de strijd van iemand die vindt dat ze niet krijgt wat ze verdient tegen het noodlot en de wetten van het karma. De vermenging van de religieuze beeldentaal met de volkse aard van de personages en humor bevreemdt de structuur van een klassieke tragedie. Een bezwerend en symbolisch schouwspel.

Speeldata

10 en 12 december 2014
Theater Tinnenpot, Gent

Ter nagedachtenis van mijn moeder Monique Weets (°24 april 1947 – †17 februari 2018)